2018-11-13 09:37Pressmeddelande

BDX satsar på förare

För Erica Boman är föraryrket en dröm som blir sann. Här tillsammans med BDX HR-chef Anna Jonsson. Foto: Magnus HöggrenFör Erica Boman är föraryrket en dröm som blir sann. Här tillsammans med BDX HR-chef Anna Jonsson. Foto: Magnus Höggren

Nu startar en förarutbildning i Luleå med studerande från hela länet.

– Vi ser ett stort behov av förare bland våra medleverantörer, säger Anna Jonsson, HR-chef på BDX.

Det råder förarbrist i landet och med anledning av det startar nu en förarutbildning i Luleå. Det är BDX, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin som tillsammans ligger bakom den 21 veckor långa utbildningen med start 12 november.

– Vi ser ett stort behov av förare bland våra medleverantörer och kontaktade därför Arbetsförmedlingen för att tillsammans kunna råda bot på det här. Allt hänger ihop, kan inte våra medleverantörer bemanna bilarna så kan inte vi heller utföra jobben som vi får in, förklarar Anna Jonsson, HR-chef på BDX.

Ett 30-tal personer sökte utbildningen och av dem valde BDX sedan ut tolv personer som gått en tre veckor lång förberedande utbildning. Av dessa är det nio elever som nu studerar vidare. En av dem är Daniel Granlund, 35 från Luleå.

– Jag har länge tänkt att förare verkar vara ett bra, roligt och praktiskt yrke. Ett varierande arbete som innebär att man får se många olika platser, det skapar stora möjligheter helt enkelt, säger han.

Drömmen blir sann

Även Erica Boman ser fram emot utbildningen. 20-åringen bor i Luleå men kommer ursprungligen från Gällivare och menar att föraryrket alltid har varit lockande.

– Det rinner i blodet på mig. Jag är uppvuxen i gruvindustrin i Malmfälten, med en yrkeschaufför till styvpappa och en gruvarbetare till pappa.

Hästar är hennes största intresse men tätt efter kommer maskiner och fordon.

– Det är en dröm som blir sann, att kunna kombinera mina två största intressen. Jag körde 120 mil i veckan när jag pendlade till Grans Naturbruksgymnasium, jag älskar att köra och tycker om stora fordon. I framtiden ser jag mig i en timmerbil, en trailer eller i något annat anläggningsfordon. Jag är mångsidig, det jag gör blir jag bäst på.

Många moment

Yrkesakademin utbildar eleverna och har under den förberedande utbildningen tagit pulsen på eleverna.

– De har fått vara ute på arbetsplatser som framöver blir praktikplatser. Därifrån har de fått med sig ett omdöme och resterande tid har eleverna utfört personliga intervjuer samt tester inom bland annat matematik, svenska och trafikkunskap. På så sätt får vi en bild över vilken kunskapsnivå de ligger på, säger Robert Jonsson, platschef och utbildningsledare på Yrkesakademin.

Utbildningen är på heltid och innehåller flera olika moment. Det handlar om yrkeskompetensbevis, C-körkortsutbildning för lastbil och släp, SSG som är en säkerhetsutbildning för industri samt truckutbildning för olika trycktyper.

– Eleverna får även en utbildning i ”Arbete på väg”, nivå ett och två, säger Robert Jonsson.

I takt med att vårsolen tittar fram har länet förhoppningsvis ytterligare nio färdiga förare redo för vägarna.
– Det är fantastiskt att vi tillsammans kan hitta sätt att lösa förarbristen som råder, avslutar Anna Jonsson.


Om BDX Företagen AB

BDX Företagen skapar innovativa helhetslösningar som löser kundens behov – allt från logistik till entreprenad- och industritjänster. Logistikdivisionen är uppdelad på tanklogistik, expresslogistik, special projects och skogslogistik. BDX Företagen jobbar över hela landet med norra Sverige som hemmamarknad. Koncernen har ca 500 anställda, med 300 kontrakterade medleverantörer som i sin tur har 1 700 anställda med totalt 1 500 fordon.

Kontaktpersoner

Fredrik Palmquist
Kommunikationschef
Fredrik Palmquist